NL EN
DONEER NU!

Ierse waarschuwing op flessen wijn valt verkeerd in Italië

25 januari 2023

Ierse waarschuwing op flessen wijn valt verkeerd in Italië Ierland zal binnenkort gezondheidinformatie op flessen alcoholhoudende drank verplicht stellen. Het gaat om waarschuwingen over het risico op kanker en leveraandoeningen en het advies geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap. De notificatieprocedure is inmiddels beëindigd en de Europese Commissie heeft besloten geen bezwaar aan te tekenen.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken en vice-premier Antonio Tajani noemde het “een aanval op het mediterrane dieet, dat een fundamenteel onderdeel van onze economie is". Om daar aan toe te voegen: “Het maakt ook deel uit van onze identiteit. Onze identiteit kan niet worden geperverteerd... er is een recht om ons economisch systeem te verdedigen”.

Tajani heeft inmiddels afgesproken met de Ierse vice-premier en de minister van Buitenlandse Zaken, Micheál Martin, om te zien of er een oplossing kan worden gevonden.

De Italiaanse wijnindustrie is 14 miljard euro waard, en meer dan de helft van die inkomsten komt uit het buitenland. De Italianen vinden dat Ierland op eigen houtje handelt en vrezen voor een precedent: wat als straks ook andere landen zullen volgen?

De Italiaanse landbouwersvereniging vindt bovendien dat alle soorten alcohol onterecht op één hoop worden gegooid, en dat wijn en bier, met hun lagere alcoholpercentage, niet kunnen worden vergeleken met sterke drank.

Bronnen: nrc.nl, irishtimes.com, irishmirror.ie en lavoce.hr.

Laatste nieuws