NL EN
DONEER NU!

Straffen doen drankrijders helemaal niks

5 oktober 2016

Straffen doen drankrijders helemaal niks Mensen die met grote hoeveelheden alcohol op achter het stuur worden betrapt, zijn totaal ongevoelig voor de huidige straffen. Traditionele maatregelen, zoals torenhoge boetes of ontzegging van de rijbevoegdheid, lijken 'geen of nauwelijks effect te hebben' op deze groep overtreders, blijkt uit het nieuwe rapport 'Zware alcoholovertreders in het verkeer' van verkeersonderzoeksbureau SWOV.

Tegelijk wordt ongeveer twee derde van alle ernstige alcoholongevallen, ofwel tussen de 50 en 95 doden per jaar, veroorzaakt door zware alcoholovertreders. Dat zijn er in Nederland naar schatting 90.000 tot 125.000, maar jaarlijks houdt de politie slechts ongeveer 7.500 boosdoeners aan.

Onlangs werd bovendien bekend dat het kabinet het alcoholslot als maatregel voor drankrijders afschaft. SWOV betreurt dit. "Voor de groep zware alcoholovertreders was het alcoholslotprogramma een gerichte maatregel met veelbelovende resultaten."

Het onderzoeksbureau SWOV meent toch dat 'een goedkoper preventief alcoholslot' nog steeds een goede aanpak is van notoire drankrijders. Een andere optie is dat de rechter strafvermindering aanbiedt als de overtreder akkoord gaat met een behandeling waarin het verkeersgedrag wordt gevolgd. Ook blijft politietoezicht een zeer belangrijke maatregel.

De Tweede Kamer praat morgen over de aangekondigde afschaffing van het alcoholslot.

Bron: limburger.nl.

zware-alcoholovertreders-in-het-verkeer.pdfzware-alcoholovertreders-in-het-verkeer.pdf (1,36 MB)

Laatste nieuws