NL EN
DONEER NU!

Een wijntje bij de kapper of in de boekhandel? Niet meer in ’s-Hertogenbosch

21 april 2017

Een wijntje drinken bij de boekhandel of terwijl je haar geknipt wordt. In ’s-Hertogenbosch kan het niet meer. De gemeente heeft besloten om te stoppen met de proef waarbij ondernemers zonder drankvergunning een borrel mogen schenken aan hun klanten. De Slijtersunie had bezwaar gemaakt tegen deze zogenoemde blurringproef, en kreeg gelijk van de gemeentelijke bezwaarschriftencommissie. Dat dwingt burgemeester Ton Rombouts nu de proef, die eigenlijk nog tot 1 juli liep, te staken.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) startte de proef april vorig jaar. De SlijtersUnie was het er niet mee eens en stapte naar de rechter. Die bepaalde echter dat de de VNG de proef niet hoefde te stoppen en de SlijtersUnie maar bezwaar moest maken bij de gemeenten.

De SlijtersUnie liet het er niet bij zitten en spande een kort geding aan tegen één gemeente die de proef hield: Nieuwegein. Dit keer kreeg de brancheorganisatie wel gelijk van de bestuursrechter in Utrecht. De SlijtersUnie – en ook het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP - maakten daarna bezwaar bij vele andere gemeenten, ook ‘s Hertogenbosch.

Voor de verkoop van alcoholvrije dranken en eten verandert er niks. Een deel van de detailhandel in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch mag momenteel maximaal 15% van zijn zaak gebruiken voor horecadoeleinden. Landelijk werkt Tweede Kamerlid Erik Ziengs van de VVD aan nieuwe wetgeving om blurring toch weer landelijk mogelijk te maken. Zolang er geen nieuw kabinet is, zal hier echter geen uitsluitsel over worden verwacht. Ook gezondheidsorganisaties zijn tegen de proef, omdat zij de beschikbaarheid van alcohol juist terug willen dringen.

Bronnen: bd.nl en omroepbrabant.nl.

Laatste nieuws