NL EN
DONEER NU!

België: voor 16- en 17-jarigen alleen nog bier en wijn

19 oktober 2018

België: voor 16- en 17-jarigen alleen nog bier en wijn Jongeren van 16 en 17 jaar mogen in België voortaan alleen nog bier en (schuim)wijn kopen in de supermarkt of het café. Dat besliste minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Haar wetsvoorstel dat nu op tafel ligt wordt wellicht volgend jaar van kracht.

Volgens De Block is de huidige regelgeving te complex. Gefermenteerde drank zoals vermout mag nu wél vanaf 16 jaar, gedistilleerde drank niet. Dat verandert dus. Ook alcoholpops zoals Breezer of bier met tequila zijn in de toekomst verboden. "De nieuwe regelgeving maakt het ook mogelijk voor handelaars om de identiteitskaart te vragen", aldus de minister.

Alcohol helemaal bannen voor minderjarigen, zoals de Hoge Gezondheidsraad en verschillende experts hadden bepleit, wil De Block niet. Dat legt ze als volgt uit. "Verbieden om te verbieden is niet de oplossing. We moeten vooral het problematisch gebruik aanpakken."

Drogredenen, vinden ze bij het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol (VAD). "Eigenlijk gaat het helemaal niet over welke soort drank je precies nuttigt", zegt directeur Marijs Geirnaert. "Het is de alcohol die voor problemen zorgt."

Bronnen: nieuwsblad.be en demorgen.be.

Laatste nieuws