NL EN
DONEER NU!

WHO stoort zich aan passages in NCD-nota Europarlement

8 januari 2024

WHO stoort zich aan passages in NCD-nota Europarlement De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beweert dat het wetenschappelijk bewezen verband tussen alcohol en kanker in een recente initiatiefnota van het Europarlement wordt gebagatelliseerd en is niet bereid de kwestie op zijn beloop te laten.

13 December jl is in het Europarlement plenair gestemd over een initiatiefnota over NCD’s (ofwel niet-overdraagbare aandoeningen). In die nota zijn enige passages over alcohol opgenomen die wetenschappelijk onjuist zijn. Eerder al gaven enkele toonaangevende Europese gezondheidsorganisaties aan daarover teleurgesteld te zijn. De WHO steunt nu hun kritiek.

De belangrijkste bron van irritatie is dat de Europarlementariërs in de NCD-nota alleen waarschuwen voor 'schadelijk gebruik' van alcoholhoudende dranken, wat volgens de WHO neerkomt op het aanvaarden van het bestaan van veilige niveaus van alcoholconsumptie. "In de context van kankerpreventie en van deze specifieke nota is de terminologie 'schadelijke alcoholconsumptie' wetenschappelijk onjuist", aldus dr. Carina Ferreira-Borges, regionaal adviseur voor alcohol bij WHO/Europa, aan Euronews.

Een ander zorgwekkend element van de overeengekomen tekst is het schrappen van het voornemen uit het Europe’s Beating Cancer Plan om gezondheidswaarschuwingen te verplichten op de etiketten van alcoholhoudende dranken. De WHO ziet dat als een belangrijke beleidsoptie om consumenten te voorzien van duidelijke en toegankelijke informatie over de gezondheidsrisico’s. "Het vervangen van gezondheidswaarschuwingen door informatie over 'gematigd' en 'verantwoord' drinken, zoals de Europarlementariërs willen, kan worden gezien als een signaal dat het Europarlement niet achter het Europese kankerplan staat", aldus Ferreira-Borges.

Bron: euronews.com.

Laatste nieuws