NL EN
DONEER NU!

Ook matig alcoholgebruik verhoogt de bloeddruk

7 maart 2019

Matig alcoholgebruik - zeven tot 13 drankjes per week – verhoogt het risico op hoge bloeddruk aanzienlijk. Dat blijkt uit een onderzoek dat op 17 maart a.s. zal worden gepresenteerd op de 68e jaarlijkse wetenschappelijke sessie van het American College of Cardiology.

Het alcoholgebruik van de 17.000 deelnemers werd nagegaan middels vragenlijsten. De bloeddruk werd gemeten door getraind personeel tijdens bezoeken aan de huizen van de deelnemers en in een mobiel onderzoekscentrum.

De onderzoekers splitsten de deelnemers in drie groepen: degenen die nooit alcohol dronken, degenen die 7 tot 13 drankjes per week consumeerden (matige drinkers) en degenen die 14 of meer drankjes per week consumeerden (zware drinkers). In vergelijking met degenen die nooit dronken, hadden matige drinkers 53% meer kans op licht verhoogde bloeddruk en twee keer zoveel kans op ernstig verhoogde bloeddruk. Het patroon onder zware drinkers was zelfs nog meer uitgesproken; ten opzichte van degenen die nooit dronken, hadden zware drinkers 69% meer kans op licht verhoogde bloeddruk en 2,4 keer zoveel kans op ernstig verhoogde bloeddruk.

Over het algemeen was de gemiddelde bloeddruk ongeveer 109/67 mm Hg bij niet-drinkers, 128/79 mm Hg bij matige drinkers en 153/82 mm Hg bij zware drinkers.

Amer Aladin, MD, cardioloog bij Wake Forest Baptist Health en de hoofdauteur van de studie stelt dat de grote steekproefomvang van de studie waarschijnlijk helpt verklaren waarom de bevindingen lijken af te wijken van eerdere studies op dit gebied. "Deze studie is niet alleen groot, maar divers in termen van ras en geslacht", aldus Aladin. De onderzoekers zijn van plan om de gegevens nader te analyseren.

Bron: acc.org.

Laatste nieuws