NL EN
DONEER NU!

Nederlandse jongeren weten beter dan volwassenen dat alcohol schadelijk is

26 september 2023

Nederlandse jongeren (10-17 jaar) zijn in vergelijking met volwassenen beter op de hoogte van de schadelijkheid van alcohol. 39% van de jongeren denkt bij alcohol aan ongezond, ten opzichte van 27% van de volwassenen.

Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek onder 1.200 Nederlandse jongeren tussen 10 en 17 jaar in het kader van de campagne ‘Op je gezondheid?’. Er werd onderzocht wat zij over alcohol weten en hoe zij erover denken.

Uit dit representatieve onderzoek blijkt onder meer dat:

• Het beeld dat jongeren hebben van alcohol wisselt. Er wordt het meest gedacht aan een feestje (50%) en iets voor volwassenen (48%), maar ongezond (39%) en vies (33%) worden ook genoemd. Opvallend is dat naarmate ze richting de 18 jaar gaan, ze positiever worden over alcohol. Van de 10- en 11-jarigen vindt 13% dat alcohol gezellig is en bij 16- en 17-jarigen is dat maar liefst 52%.
• Jongeren van 14 en ouder die wel eens alcohol drinken, denken vaker dat een feestje met alcohol gezelliger is (47%) ten opzichte van volwassenen (35%). Ze zien minder dat alcohol kan leiden tot vervelende situaties tussen mensen (jeugd 47% en volwassenen 61%).
• Jongeren zijn zich wel meer bewust van de schadelijkheid van alcohol ten opzichte van volwassenen. Jongeren weten bijvoorbeeld vaker dat 1 glas alcohol per dag drinken ongezond is (73%) in vergelijking met volwassenen (47%).

De campagne ‘Op je gezondheid?’ is een initiatief in het kader van de Gezonde Generatie waar 22 gezondheidsfondsen zich hard voor maken, waaronder de Maag Lever Darm Stichting en KWF Kankerbestrijding. Met deze campagne willen de gezondheidsfondsen meer bewustwording creëren rondom het feit dat alcohol de kans op 7 soorten kanker vergroot. Het campagnespotje wordt onder meer op tv getoond tot en met 22 oktober.

Bron: gezondegeneratie.nl.

onderzoek-alcohol-jongeren.pdfonderzoek-alcohol-jongeren.pdf (252 kB)

Laatste nieuws