NL EN
DONEER NU!

'Zien drinken, doet drinken’ adviseert ouders niet te drinken in bijzijn van hun kinderen

6 november 2023

'Zien drinken, doet drinken’ adviseert ouders niet te drinken in bijzijn van hun kinderen De Alliantie Alcoholbeleid Nederland (AAN) start vandaag opnieuw haar landelijke en regionale campagne ‘Zien drinken, doet drinken’. De door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gefinancierde campagne is in het bijzonder gericht op ouders van kinderen van 2 tot 12 jaar.

Het campagneadvies luidt: 'Drink geen alcohol als je kinderen erbij zijn'. Daarmee geven ouders het goede voorbeeld. Uit onderzoek blijkt dat hoe vaker kinderen hun ouders zien drinken, des te jonger ze zelf willen gaan drinken. Het voorbeeldgedrag van ouders lijkt de verwachtingen van kinderen over alcohol al vanaf heel jonge leeftijd (2 jaar) te kunnen beïnvloeden. Uit nieuw vooronderzoek blijkt dat een meerderheid (ruim 56%) van de ouders zegt te weten dat hun kinderen hun drinkgedrag kopiëren. De helft van hen geeft aan hun drinkgedrag op basis van deze kennis daadwerkelijk aan te passen.

Veel jonge kinderen zien niet alleen hun ouders drinken, ook is alcohol voor hen te herkennen in kinderspeelgoed, leesboekjes en in online afbeeldingen. Veel ouders geven aan dat ze verbaasd zijn dat alcohol zo vaak in de wereld van hun kinderen is terug te vinden. Eén op de 8 ouders geeft aan dat ze ervoor willen zorgen dat hun kinderen niet met dit soort speelgoed spelen of verbiedt het zelfs.

Regionale en lokale organisaties sluiten bij de campagne ‘Zien drinken, doet drinken’ aan. Daarmee krijgt de campagne in 2023 een sterk regionaal karakter.

Campagnefilmpje: hier te zien.

Bron: ziendrinkendoetdrinken.nl.

van-hoof---factsheet-alcohol-in-de-kinderwereld.pdfvan-hoof---factsheet-alcohol-in-de-kinderwereld.pdf (491 kB)

Laatste nieuws