NL EN
DONEER NU!

SWOV pleit voor meer verkeersboetes en aanhoudingen

17 januari 2017

Het nieuwe kabinet moet miljoenen bekeuringen extra uitdelen voor te hard rijden. Daarnaast moet de politie weer veel vaker bestuurders van de weg afhalen als zij zich niet aan de verkeersregels houden. Die oproep doet de baas van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) Peter van de Knaap in een interview met het AD.

Van de Knaap: "Bij de helft van de ongevallen speelt snelheid of alcohol een rol. Handhaving zorgt ervoor dat mensen zich veiliger gaan gedragen en dat leidt tot minder slachtoffers."

Morgen bespreekt de Tweede Kamer de nieuwste verkeersveiligheidscijfers. Daaruit blijkt dat in 2015 niet alleen het aantal verkeersdoden is gestegen (van 570 naar 621), maar dat ook het aantal ernstig gewonden tot recordhoogte is gestegen (van 20.700 naar 21.300). "De stijging van het aantal verkeersdoden in ons land was met 9% de hoogste van Europa. Geef handhaving weer de serieuze plaats in verkeersveiligheidsbeleid die het had en die het verdient," luidt zijn pleidooi.

Het aantal bekeuringen moet volgens hem 'in elk geval weer terug op het oude niveau'. Dat betekent dat er 3 miljoen boetes meer moeten worden uitgedeeld door te flitsen. Dat aantal daalde van 9,6 miljoen in 2007 naar 6,6 miljoen in 2015. "Het aantal staandehoudingen is nog maar 17% van wat het was in 2007, van bijna 1,5 miljoen naar nog geen 250.000 aanhoudingen in 2015", betoogt de SWOV-baas. De sterk verlaagde pakkans van verkeershufters en drankrijders brengt volgens hem ook risico's met zich mee. Nederland staat in Europa nu op plek 9 als het gaat om verkeersveiligheid.

Bron: ad.nl.

Laatste nieuws