NL EN
DONEER NU!

EC vraagt alcoholbranche te komen met zelfregulering van de etikettering

13 maart 2017

De Europese Commissie heeft vandaag het langverwachte rapport uitgebracht over de verplichte etikettering van de lijst van ingrediënten en de voedingswaarde van alcoholhoudende dranken. Hieruit blijkt dat de Commissie besloten heeft om de alcoholbranche "uit te nodigen om binnen één jaar te komen met een zelfreguleringsvoorstel."

Eurocommissaris Vytenis Andriukaitis: "Dit rapport ondersteunt het recht van de Europese burger om zich te kunnen informeren over wat ze drinken. Er is ook geen enkele reden te bedenken waarom de ingrediënten en de voedingswaarde niet op alcoholhoudende dranken zouden staan. Bovendien zijn er al vrijwillige initiatieven van de alcoholsector om de etikettering uit te breiden. Deze worden ook in het rapport vermeld."

De EU-verordening betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan de consumenten (1169/2011), die in december 2014 van kracht is geworden bevat regels voor de vermelding van ingrediënten en de voedingswaarde. Deze regels zijn verplicht voor alle levensmiddelen, behalve voor dranken met een alcoholgehalte boven de 1,2%. Een aantal producenten plaatst inmiddels op vrijwillige basis deze informatie wèl op het etiket. Verder hebben sommige lidstaten aanvullende etiketteringseisen in hun wetgeving opgenomen.

Het rapport van de Europese Commissie over de uitzonderingspositie van alcoholhoudende dranken zou in december 2014 hebben moeten verschijnen, maar werd eerst uitgesteld tot "eind 2015" en later nogmaals. "Er zijn andere prioriteiten", zei een woordvoerder van het betreffende directoraat-generaal van de Commissie (DG SANTE) destijds.

Het voorstel waarmee de alcoholbranche nu binnen één jaar moet komen zal door de Europese Commissie worden beoordeeld.

Bron: europa.eu.

mandatory-labelling-of-the-list-of-ingredients-and-the-nutrition-declaration-of-alcoholic-beverages-.pdfmandatory-labelling-of-the-list-of-ingredients-and-the-nutrition-declaration-of-alcoholic-beverages-.pdf (327 kB)

Laatste nieuws