NL EN
DONEER NU!

Goedkope wijn: grootschalige productie en veel bestrijdingsmiddelen

18 februari 2022

Wijn kost in de supermarkt gemiddeld net onder de € 4,00. Dat kan alleen door grootschalige productie en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. En dat is niet zonder risico, ontdekten de makers van het tv-programma ‘De prijsknaller’.

Om de wijn goedkoop te houden moet de boer zonder veel kosten grote hoeveelheden druiven oogsten, tot wel 15.000 kg per hectare. En daarvoor worden kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt (bijna elke week!). De druiven worden niet met de hand, maar mechanisch geoogst. Ook wordt de wijn niet op de boerderij, maar in grote faciliteiten gebotteld.

Het ruime gebruik van bestrijdingsmiddelen heeft consequenties: voor de biodiversiteit, de werknemers in de wijnbouw en de wijndrinker. Ziekten als gevolg daarvan zijn kanker en Parkinson (in Frankrijk officieel erkend als beroepsziekte in de wijnbouw). Verder heeft het effect op de darmen.

Biologische wijnbouw maakt de wijn veel duurder. Zonder bestrijdingsmiddelen kost de productie alleen al €7,50.

Bron: npo3.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl