NL EN
DONEER NU!

Medicijn dat de APOE-receptor activeert kan mogelijk kinderen met FASD helpen

16 mei 2024

Verlaagde niveaus van een eiwit – apolipoproteïne E genaamd – is verantwoordelijk voor de levenslange cognitieve en neurologische symptomen bij kinderen met foetale alcoholspectrumstoornissen (FASD). Dat blijkt uit een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Psychiatry. Kan deze kennis kinderen met FASD helpen?

Apolipoproteïne E wordt gecontroleerd door een gen genaamd APOE, een bekend risicogen voor de ziekte van Alzheimer. Het bevat instructies die van invloed zijn op het vermogen de verbindingen tussen neuronen in de hersenen in de loop van de tijd van sterkte te veranderen. Dit proces, bekend als synaptische plasticiteit, is cruciaal voor leren en geheugenvorming.

In dit onderzoek werd plasma verzameld van FASD-kinderen op twee locaties in West-Oekraïne, samen met informatie over drinkgedrag gerapporteerd door hun moeders.
Het onderzoeksteam ontdekte dat de plasmaspiegels van APOE verlaagd waren bij kinderen met FASD, wat een potentieel doelwit voor therapie sterk ondersteunt. Bovendien bleek uit het genomics-onderzoek dat een variant van APOE het risico op cognitieve problemen verhoogt bij proefpersonen die prenataal werden blootgesteld aan alcohol, vooral degenen van Afrikaanse afkomst.

“Naast het risico op Alzheimer hebben we ontdekt dat dit gen ook een cruciale bijdrage levert aan cognitieve problemen bij kinderen met FASD”, zegt Kazue Hashimoto-Torii, Ph.D., hoofdonderzoeker bij het Center for Neuroscience Research van Children’s National. “De nieuwe gegevens laten zien dat prenatale blootstelling aan alcohol een verlaging van het APOE-niveau in de hersenen veroorzaakt. We zullen dit werk voortzetten om ons begrip van FASD te verbeteren, in de hoop dit belangrijke eiwit aan te vullen en de resultaten voor kinderen met deze aandoeningen te verbeteren.”

“We ontdekten dat het aanbieden van een medicijn dat de APOE-receptor activeert leerachterstanden en angst in preklinische modellen wegnam”, aldus Torii. “De implicaties bieden een opwindende blik op mogelijke therapieën voor een deel van de neurologische schade die gepaard gaat met prenatale blootstelling aan alcohol en FASD.”

Hwang, H.M., Yamashita, S., Matsumoto, Y. et al. Reduction of APOE accounts for neurobehavioral deficits in fetal alcohol spectrum disorders. Molecular Psychiatry (2024). https://doi.org/10.1038/s41380-024-02586-6

Bronnen: childrensnational.org en nature.com.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl