NL EN
DONEER NU!

Trimbos-instituut voorstander van waarschuwingen op flessen alcohol

28 januari 2023

Trimbos-instituut voorstander van waarschuwingen op flessen alcohol Binnenkort staan er in Ierland waarschuwingen op flessen alcoholhoudende drank. Volgens Carmen Voogt, wetenschappelijk medewerker van het Trimbos-instituut, is dit ook een goed plan voor Nederland. Dat zei zij in EenVandaag.

In negen EU-landen is het op dit moment verplicht om ingrediënten te vermelden op alcoholhoudende dranken. In vier landen moet ook andere extra informatie worden vermeld. Ierland wil een stap verder gaan door labels te verplichten die nadrukkelijk waarschuwen voor de gevaren m.b.t. kanker en leverziekten.

In Nederland is het momenteel nog niet verplicht om gezondheidswaarschuwingen en productinformatie, zoals ingrediënten en voedingswaarden, op het etiket van bijvoorbeeld een wijnfles te zetten. Voogt: "Hier mogen producenten zelf kiezen of ze dat wel of niet doen."

Meer informatie op flessen drank zou wel een goed plan zijn, aldus Voogt. "Uiteindelijk wil je ervoor zorgen dat mensen goed geïnformeerd zijn over een product dat schadelijk is. Het is een kankerverwekkende, verslavende stof en het is belangrijk dat mensen op de hoogte zijn van de gevaren." In Europa is 10% van de kanker bij mannen en 3% bij vrouwen te wijten aan alcoholgebruik.

Op dit moment is het ministerie van Volksgezondheid nog niet bezig met etikettering van flessen met alcoholhoudende drank, zegt een woordvoerder. Voogt van het Trimbos-instituut vindt dat jammer.

Bron: avrotros.nl.

Laatste nieuws