NL EN
DONEER NU!

Interventies voor naasten erkend

8 december 2023

Twee interventies voor naasten van overmatige gebruikers en mensen met gokproblemen zijn recent erkend. Het gaat om '5 Stappen' en 'CRAFT'. Beide interventies worden aangeboden via instellingen aangesloten bij Verslavingskunde Nederland. Hiermee is een landelijk dekkend aanbod voor naasten gerealiseerd.

De interventie '5 Stappen' is voor volwassen naasten van mensen die overmatig alcohol en/of andere drugs gebruiken en/of gokproblematiek hebben. De interventie wil de last voor de naasten verminderen.

'5 Stappen' heeft de erkenningsstatus 'eerste aanwijzingen voor effectiviteit' gekregen in de landelijke databank van het nationale gezondheidsinstituut. Voor verdere implementatie en verspreiding van de interventie zijn inmiddels 25 professionals uit het land getraind via Verslavingskunde Nederland.

'CRAFT' is gericht op het verbeteren van de communicatie tussen mensen met een verslavingsprobleem en hun naaste. Ook is de interventie gericht op het vergroten van bewustzijn en welzijn van de naaste.

'CRAFT' heeft de erkenningsstatus 'goed onderbouwd' gekregen in de landelijke databank van het nationale gezondheidsinstituut. Voor verdere implementatie en verspreiding van de interventie zijn inmiddels 91 professionals uit het land getraind.

Bron: Nieuwsbrief december 2023 Verslavingskunde Nederland (nog niet online beschikbaar).

Laatste nieuws