NL EN
DONEER NU!

Naar wijnimperia die de markt voor thuisgebruik in handen hebben

15 oktober 2015

Treasury Wines Estates in Melbourne, de mondiale nummer drie op de wijnmarkt, besloot woensdag 525 miljoen euro neer te tellen om de wijnactiviteiten van Diageo over te nemen, tot deze week ook actief in de toptien van grootste wijnboeren.

De overname mag geen verrassing heten, want hoewel het gros van de consumenten nog altijd kleine Franse chateaus voor zich ziet, wordt de wijnmarkt al jaren gedomineerd door enorme, vaak beursgenoteerde ondernemingen. Zo bezit TWE wereldwijd 12 duizend hectare wijngaarden, heeft het ruim 4.000 werknemers en verkoopt het jaarlijks een kleine 400 miljoen flessen, goed voor een omzet van ruim 1,3 miljard euro.

De voordelen van grootschaligheid zijn op de wijnmarkt niet zozeer te vinden aan de grondstofkant, maar vooral bij de distributie. Uit gegevens van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren blijkt dat 80% van de wijn voor thuisgebruik in Nederland via de supermarkt wordt verkocht. Een klein Frans wijnboertje kan nauwelijks aan al die vraag voldoen, een grote multinational des te beter.

Bron: volkskrant.nl.

Laatste nieuws