NL EN
DONEER NU!

Doetinchem verwacht geen rechtszaken om blurring

26 april 2016

Een glaasje wijn of een colaatje verkopen in een winkel, en een fles wijn die kan worden verkocht in een horecazaak. Het kan binnenkort in Doetinchem want de gemeente gaat experimenteren met het verruimen van de Drank- en Horecawet.

Het experiment is opvallend, omdat zo'n zelfde experiment in Zwolle werd verboden door de rechtbank. De branchevervaging, blurring genoemd, was volgens de rechter in strijd met de wet.

"Het verschil is dat wij goede afspraken hebben gemaakt met zowel de horeca-ondernemers als de winkeliers. Het is bij ons dus horeca in de winkels en andersom", vertelt een woordvoerder van de gemeente. De gemeente gaat er dan ook niet vanuit dat het tegen een rechtszaak aan zal lopen.

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, is verbaasd over deze opmerking van de gemeentelijke woordvoerder. "Wat ik ervan hoor, lijkt het me dat de Drank- en Horecawet overtreden gaat worden. Anders zouden ze niet hoeven meedoen aan de VNG-pilot. En nu kunnen er in Doetinchem wel goede afspraken gemaakt zijn tussen de horeca en de retail: het is gewoon niet zo dat de Drank- en Horecawet op lokaal niveau na een onderonsje van ondernemers overtreden mag worden. Mochten ze daadwerkelijk starten dan kan Doetinchem een gepaste reactie van STAP verwachten."

Bron: omroepgelderland.nl.

Laatste nieuws