NL EN
DONEER NU!

Alcohol op het vliegveld: wat mag wel en wat niet?

29 juli 2016

Even proosten voordat je aan boord gaat. Een glaasje wijn of pint bier om de zenuwen te onderdrukken of gewoon om de vakantie in te luiden. Toch wil de Britse minister Lord Ahmad dat passagiers minder gaan drinken om intimidaties aan boord te voorkomen.

Hoe zit ’t in Nederland? Metro zocht het uit.

Mag je eigen drank meenemen aan boord?
Je mag vloeistoffen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter meenemen in de handbagage. Een fles drank kan dus niet mee. Alles wat je op Schiphol na de paspoortcontrole koopt, mag wel meevliegen. Aankopen kunnen gewoon mee als handbagage, wel moeten vloeistoffen verpakt zijn in verzegelde plastic tas.

Wordt er alcohol verkocht bij de taxfree shops?
Uit een onderzoek van Skyscanner onder 1.000 Nederlanders bleek dat 11% van de reizigers alcohol koopt.

Wat zijn de regels voor de piloten?
Nederlandse piloten mogen minimaal 10 uur voor de vlucht niet meer drinken. In de 24 uur voorafgaande aan het vertrek mogen zij niet meer overmatig alcohol gebruiken.

Waarom is alcoholgebruik op luchthavens een probleem?
Passagiers met een slok teveel op, zorgen vaak voor overlast. Uit gegevens van de Civil Aviation Authority waren er vorig jaar verschillende incidenten waarbij het cabinepersoneel beledigd werd. Tussen maart 2014 en maart 2016 zijn 442 mensen aangehouden na incidenten in het vliegtuig.

Geldt de Drank- en Horecawet op luchthavens?
Op luchthavens vanwaar naar buiten de EU gevlogen wordt geldt de Drank- en Horecawet deels. Na de paspoortcontrole hoeven verstrekkers van alcohol geen horeca- of slijterijvergunning te hebben. Ook enkele andere wetsartikelen gelden niet op deze internationale luchthavens. Wel gelden de regels m.b.t. drankverstrekking aan jongeren en dronken personen. Ook mogen er geen jongeren onder de 16 jaar werken.

Bron (m.u.v. laatste alinea): metronieuws.nl.
Zie ook: telegraph.co.uk.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl