NL EN
DONEER NU!

Licht alcoholgebruik verhoogt bij vrouwen al risico op alcoholgerelateerde (borst)kanker

19 augustus 2015

Licht alcoholgebruik verhoogt bij vrouwen al risico op alcoholgerelateerde (borst)kanker Gisteren verscheen in de British Medical Journal een artikel van Cao c.s. met de resultaten van een analyse van twee Amerikaanse cohort-onderzoeken naar het effect van alcoholgebruik op het ontstaan van diverse typen (alcoholgerelateerde) kanker bij mannen en vrouwen. Zij bekeken de medische gegevens van meer dan 100.000 volwassenen.

Uit de studie blijkt dat vrouwen die drinken, ook al hebben ze nooit gerookt en al drinken ze maar 5 tot 15 gram alcoholhoudende drank per dag (een half tot anderhalf Nederlands standaardglas), het risico lopen om een alcoholgerelateerde kanker te krijgen, vooral borstkanker.
Bij mannen heeft roken een grote invloed: bij niet-rokers was er geen duidelijk verband tussen matig drinken (maximaal 30 gram alcohol per dag) en kanker, bij mannen die roken of ooit gerookt hebben, is er een licht verhoogd risico.

Bron: nieuwsblad.be.

cao-light-to-moderate-intake-of-alcohol-drinking-patterns-and-risk-of-cancer.pdfcao-light-to-moderate-intake-of-alcohol-drinking-patterns-and-risk-of-cancer.pdf (389 kB)

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl