NL EN
DONEER NU!

Advocaat betwijfelt of inzet mystery-shopper toegestaan is

13 januari 2014

Metro bericht vandaag dat strafrechtadvocaat Sidney Smeets betwijfelt of de inzet van zogenaamde mystery-shoppers bij de handhaving wel mag. Deze jongeren worden door de Gemeente Utrecht ingezet om in de horeca te controleren of aan jongeren onder 18 jaar alcohol wordt geschonken. Bij een overtreding wordt een boete opgelegd.

De advocaat reageert met die opmerking op de boete die horecabaas Henk Westbroek afgelopen weekend kreeg, nadat een mystery-shopper alcohol kon kopen in zijn café Stairway to Heaven in Utrecht.

Navraag bij de gemeente Utrecht leert dat de berichtgeving niet volledig is, aldus Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP). Zo is het logischerwijs niet de politie, maar de gemeente die de mystery-shopper heeft ingezet en is er geen sprake geweest van een ‘geschminkte’ jongere. Van Dalen is benieuwd of het middel nu of op langere termijn bij de handhaving ingezet mag worden, zeker aangezien in andere landen - zoals Engeland en de Verenigde Staten – bekend is dat het één van de meeste effectieve methodes is om de naleving van de leeftijdsgrenzen te verhogen.

Bron: BlikopNieuws.nl

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl