NL EN
DONEER NU!

Men dronk in de middeleeuwen niet alleen maar bier

28 april 2023

"In de middeleeuwen werd meer bier dan water gedronken." Je hebt de uitspraak misschien weleens gehoord, verwijzend naar de slechte waterkwaliteit in de middeleeuwen. Maar experts beweren dat dat laatste onjuist is.

Het drinkwater was namelijk helemaal niet zo slecht in de late middeleeuwen, de periode van ongeveer 1.000 tot en met 1.500 na Christus. Althans volgens hoogleraar water- en milieugeschiedenis aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, Petra van Dam. En dat staat ook in de nieuwe Canon van de Biercultuur die deze week is gepresenteerd.

Volgens Van Dam werden bier en water naast elkaar gedronken in de middeleeuwen. "Daar hebben we veel aanwijzingen voor. Men dronk veel bier omdat het een hogere status had. Vooral mannen deden dat, vrouwen en kinderen dronken water."

"Hoeveel water er werd gedronken in de middeleeuwen, weten we niet, in tegenstelling tot hoeveel bier.” Dat was in de steden zo’n 300 liter per persoon per jaar. Aldus bierhistoricus Roel Mulder. "Dat komt doordat op bier accijns werd geheven. Dus er werd vastgelegd hoeveel er werd gebrouwen en hoeveel er werd geïmporteerd en geëxporteerd", vertelt Mulder.

Bron: avrotros.nl.

Laatste nieuws