NL EN
DONEER NU!

Onderzoek: rechters heel mild bij roekeloos rijden

23 januari 2017

Onderzoek: rechters heel mild bij roekeloos rijden Fonds Slachtofferhulp trekt aan de bel. Ze vinden dat mensen die een ernstig ongeluk veroorzaken zwaarder moeten worden gestraft. Uit onderzoek van Tilburg University blijkt namelijk dat rechters verdachten nauwelijks meer (kunnen) veroordelen voor roekeloos rijden.

Maar liefst 2 van de 3 bevraagde slachtoffers of nabestaanden vindt dat de uitgesproken straf te licht is. Vaak kreeg de verdachte slechts een taakstraf of werd het rijbewijs afgepakt. Gevangenisstraffen zijn een unicum. Het rapport laat zien dat rechters de afgelopen jaren minder vaak zijn gaan straffen voor roekeloos rijden. Voor 2013 leidde 1 op de 5 onderzochte verkeerszaken tot een veroordeling, na 2013 is die verhouding naar 1 op de 20 gezakt. De oorzaak? Jurisprudentie van de Hoge Raad, die het begrip fors heeft beperkt.

Volgens het rapport vinden slachtoffers dat de veroorzakers niet de straf hebben gekregen die ze verdienden en dat de straf niet paste bij het leed dat hen is aangedaan. Een deel vindt ook dat nieuwe verkeersdelicten niet worden voorkomen. Verder is een kwart van de ondervraagde slachtoffers ontevreden over de schadevergoeding in hun zaak. Die was volgens hen te laag of het duurde lang voor er werd betaald. Volgens het rapport moet de schade waar mogelijk sneller afgehandeld worden.

Bronnen: autorai.nl en nos.nl.

verkeersslachtoffers-over-de-strafrechtelijke-reactie-op-ernstige-verkeersdelicten.pdfverkeersslachtoffers-over-de-strafrechtelijke-reactie-op-ernstige-verkeersdelicten.pdf (1,03 MB)

Laatste nieuws