NL EN
DONEER NU!

Aantal doden door drugs en drank in het verkeer fors toegenomen

17 april 2023

Aantal doden door drugs en drank in het verkeer fors toegenomen Het aantal doden bij verkeersongelukken waarbij alcohol of drugs in het spel is, neemt de laatste jaren flink toe. Dat blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij de politie. In 2016 overleden er 13 mensen bij een ongeluk dat was veroorzaakt door een bestuurder onder invloed. Vorig jaar waren dat er 61.

De werkelijke aantallen zijn zeer waarschijnlijk hoger omdat er alleen onderzoek wordt gedaan naar middelengebruik als de veroorzaker van het ongeluk het overleeft. Wanneer de bestuurder overlijdt, gebeurt dat meestal niet omdat er geen vervolging mogelijk is.

Met uitzondering van de coronajaren 2020 en 2021 is het aantal dodelijke slachtoffers sinds 2016 elk jaar toegenomen. "Die jaren waren vanwege corona verkeersluw", zegt Paul Broer, portefeuillehouder verkeer bij de Nationale Politie. "Wanneer je 2022 vergelijkt met 2019 zien we een significante stijging."

Niet alleen het aantal slachtoffers is gestegen, ook het aantal dodelijke ongelukken nam toe. Volgens de politie waren er in 2019 in totaal 38 dodelijke verkeersongelukken met een bestuurder onder invloed, in 2022 waren dat er 51.

Bron: nos.nl.

Laatste nieuws