NL EN
DONEER NU!

Verhoeve vindt Drank- en Horecawet niet te handhaven

17 februari 2017

Pieter Verhoeve is burgemeester van Oudewater en woordvoerder van de VNG inzake de Drank- en Horecawet. Volgens hem is de huidige wet niet te handhaven.

Het niet kunnen handhaven is volgens Verhoeve de belangrijkste reden voor de veelbesproken VNG-pilot – waarbij het schenken van alcohol in winkels is toegestaan - en niet de veelgenoemde leegstand in de winkelcentra. "De burgemeesters zijn sinds 2013 met de handhaving van de Drank- en Horecawet belast. Voorheen was het een taak van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. In feite hebben wij een gedoogsituatie overgenomen. In de wet is een strikt onderscheid tussen detailhandel, slijters en horeca. Een slijter mag geen proeverijen houden en het Italiaanse restaurant mag geen olijfolie verkopen. De wet verbiedt het, maar in de praktijk gebeurt het voortdurend. Dus worden wij te pas en te onpas gewezen op onze plicht om te handhaven."

Verhoeve: "Wij zouden ons liever focussen op het misbruik in plaats van een Wereldwinkel te beboeten. Daarom pleiten we voor een beetje verruiming voor iedereen: voor detailhandel, slijters en horeca. Zodat we ons niet hoeven bekreunen in het krampachtig handhaven van een gedateerde wet."

Overigens is Verhoeve, die ook toezichthouder is bij een verslavingsinstelling, niet "sec voor meer alcoholverkoop". In zijn eigen gemeente is hij tegen meer verkooppunten. "Maar in een hippe stad als Rotterdam kan het wel."

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, is nogal verbaasd over de opmerkingen van Verhoeve. "Hij wekt de indruk dat er voor 2013 massaal geblurred werd in Nederland en dat de pilot er is om dit te legaliseren. Uit de tussenrapportage van de pliot door Berenschot blijkt dat dat niet klopt: bijna tweederde van de deelnemers aan de pilot bestaat namelijk uit ondernemers die vanuit hun hoofdactiviteit voorheen geen alcohol schonken of verkochten en dat tijdens de pilot wel doen."

Van Dalen, die al zo’n 40 jaar betrokken is bij alcoholpreventie, spreekt ook uit ervaring: "Ook vroeger gebeurde het natuurlijk wel eens dat er een fles Pleegzuster Bloedwijn of zo werd verkocht door een winkelier die dat niet mag, daar zijn ook boetes voor uitgedeeld en rechtszaken over gevoerd, maar het schenken van alcohol in boekwinkels, bij kappers, wasserettes en in slijterijen ben ik nooit tegengekomen. De NVWA lette daar scherp op. Door te stellen dat de Drank- en Horecawet niet te handhaven is, beledigt Verhoeve bovendien de ruim 500 gemeentelijke DHW-inspecteurs die op lokaal niveau uitstekend werk doen."

Bron eerste 4 alinea’s: missethoreca.nl.

Laatste nieuws