NL EN
DONEER NU!

Tien procent Britse ziekenhuispatiënten afhankelijk van alcohol

3 juli 2019

Brits onderzoek wijst uit dat 20% van de ziekenhuispatiënten alcohol op zó’n manier gebruikt dat het hen schade toebrengt, 10% is ronduit verslaafd. De studie is verschenen in het tijdschrift Addiction.

Het onderzoek is de eerste grootschalige studie die kijkt naar alcoholafhankelijkheid bij ziekenhuispatiënten en alcohol als de eventuele oorzaak van de ziekenhuisopname. Hiervoor werden 124 eerdere studies samengebracht en geanalyseerd. In totaal gaat het om de gegevens van 1.657.614 mensen.

Het vermoeden bestond al langer dat alcoholafhankelijkheid bij ziekenhuispatiënten hoger is dan bij de rest van de bevolking, maar dit is het eerste onderzoek dat dit ook werkelijk ondersteunt met onderzoeksresultaten.

Uit de cijfers valt ook af te leiden dat het aandeel patiënten met schadelijk gebruik van alcohol het hoogst is op de afdelingen ggz en dat alcoholafhankelijke patiënten vaker te vinden zijn op de spoedeisende hulp.

Emmert Roberts, Rachel Morse, Sophie Epstein, Matthew Hotopf, David Leon and Colin Drummond. The prevalence of wholly attributable alcohol conditions in the United Kingdom hospital system: a systematic review, meta‐analysis and meta‐regression. Addiction (2019) 03 July 2019 https://doi.org/10.1111/add.14642

Bronnen: ipsnews.be en theguardian.com.

Laatste nieuws