NL EN
DONEER NU!

Raad van State: “Onvoldoende gegevens over jonge toezichthouders, dus boete onterecht”

15 januari 2020

Raad van State: “Onvoldoende gegevens over jonge toezichthouders, dus boete onterecht” Bowling Bistro Merlijn heeft onterecht een dwangsom opgelegd gekregen van de gemeente Oosterhout. Dat blijkt uit een uitspraak in hoger beroep van de Raad van State.

De Oosterhoutse bowlingzaak kreeg een boete van 6.000 euro voor het niet controleren van de leeftijd bij twee klanten die een biertje bestelden. Het ging om twee toezichthouders, van 20 en 21, die controleerden namens de gemeente Oosterhout. Volgens de gemeente zagen die controleurs er jong uit.

De Raad van State is echter van oordeel dat de gemeente onvoldoende kan motiveren dat die twee controleurs qua uiterlijk en gedrag niet perse 18 jaar of ouder zijn. De burgemeester heeft ook de identiteit van de twee jonge toezichthouders niet bekend willen maken. Hun namen zijn weggelakt uit het boeterapport en het relaas van bevindingen. Verder heeft de burgemeester toegelicht dat de jonge toezichthouders waren ingehuurd bij een eenmansbedrijf. Middels screening zou zijn vastgesteld dat de toezichthouders niet onmiskenbaar 18 jaar of ouder waren. De burgemeester beschikt echter niet over een rapportage waarin de uitkomsten van die screening staan. De persoon die het bedrijf voerde, weigerde namelijk om deze te verstrekken. Ook weigerde hij om andere gegevens en foto's van de toezichthouders te verstrekken aan de burgemeester. De persoon achter het bedrijf is in 2018 overleden, waardoor het thans niet meer mogelijk is om nadere gegevens te verkrijgen.

De Afdeling Rechtspraak van de Raad van State is dan ook van oordeel dat de rechtbank ten onrechte vond dat de burgemeester zijn besluit op het boeterapport heeft mogen baseren. Het hoger beroep is derhalve gegrond. De aangevallen uitspraak dient te worden vernietigd.

Bron: rechtspraak.nl.

Laatste nieuws