NL EN
DONEER NU!

Ecorys: TTIP maakt alcohol veel goedkoper, extra maatregelen nodig

10 augustus 2016

Ecorys heeft begin deze maand een Interim Rapport gepubliceerd over de mogelijke effecten van het Trans-Atlantische Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP). Daaruit blijkt dat het goedkoper zal worden om alcohol te importeren, wat lagere consumptieprijzen zal gaan betekenen. Dat zal leiden tot hogere alcoholconsumptie. Daarom zijn extra (prijs)maatregelen nodig.

Uit het rapport blijkt dat alcohol 0,6% goedkoper zal worden door het wegvallen van importheffingen. Verder, veel belangrijker, is dat alcohol ook goedkoper wordt omdat er veel wetten en regels komen te vervallen. Nu beperken die de handel. Als die wetten en regels komen te vervallen wordt de import van alcohol vanuit de Verenigde Staten 50% goedkoper.

Ecorys wijst erop dat dit prijsverlagende effect ervoor kan zorgen dat TTIP het lastiger maakt de 17 duurzame-ontwikkelingsdoelen te halen die de Verenigde Naties hebben gesteld in het kader van de Agenda 2030 (doel 3.5. heeft betrekking op alcoholpreventie). Ecorys vindt het daarom belangrijk dat TTIP het nationale overheden toestaat om uit volksgezondheidsoverwegingen te interveniëren bij een negatief effect van de prijsverlagingen. Ze kunnen dan om redenen van volksgezondheid extra (accijns)maatregelen nemen om het effect van het goedkoper worden van alcohol (en andere riskante producten) te beperken.

trade-sia-on-the-transatlantic-trade-and-investment-partnership-ttip-between-the-eu-and-the-usa.pdftrade-sia-on-the-transatlantic-trade-and-investment-partnership-ttip-between-the-eu-and-the-usa.pdf (10,0 MB)

Laatste nieuws