NL EN
DONEER NU!

Hogere minimumprijzen alcohol leiden tot 9% daling criminaliteit

25 juni 2015

Hogere minimumprijzen alcohol leiden tot 9% daling criminaliteit Een nieuw rapport dat deze week is gepubliceerd laat zien dat het verhogen van de minimumprijs van alcohol leidt tot minder misdaden en verkeersovertredingen.

Het onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Studies on Alcohol en Drugs (J. Stud. Alcohol Drugs, 76, pp.628-634, 2015), keek naar de effecten van een stijging van 10% van de minimum drankprijs bij slijterijen in de Canadese provincie British Columbia. Die stijging betekende: 9,17% minder misdrijven tegen personen, 19% minder alcoholgerelateerde verkeersovertredingen en 9,39% minder criminaliteit in het algemeen.

Hoofdonderzoeker professor Tim Stockwell: "Deze gegevens laten een significante daling zien van de criminaliteit na verhoging van de minimumprijs. We zagen al eerder dat dit beleidsinstrument in Canada leidt tot minder alcoholsterfgevallen. Het lijkt er dus op dat verplichte minimumprijzen een effectief instrument is. Het leidt tot minder alcoholgerelateerde schade op zowel individueel als op maatschappelijk niveau."

Bron: ias.org.uk.

Laatste nieuws