NL EN
DONEER NU!

Als je dagelijks licht drinkt leef je niet langer dan een niet-drinker

31 maart 2023

Dagelijks een paar glazen alcohol kan niet worden gelinkt aan een verlaging van het sterfterisico. Dat blijkt uit een reviewstudie die vandaag verscheen in JAMA Network Open.

De onderzoekers, onder leiding van Tim Naimi van de Universiteit van Victoria, vonden in een meta-analyse van 107 relevante cohortstudies waarbij in totaal meer dan 4,8 miljoen deelnemers betrokken waren, geen significante verlagingen van het risico op sterfte bij mensen die incidenteel drinken of minder dan 25 g ethanol per dag, vergeleken met levenslange niet-drinkers. Tenminste als de onderzochte studies gecorrigeerd werden voor ex-drinkers, leeftijd, geslacht, economische klasse en leefstijl. Als de onderzoekers daar niet voor corrigeerden zag je een J-curve. Vandaar dat zo lang gedacht is dat licht drinken gezonder is dan niet-drinken.

Uit de studie blijkt ook een significant verhoogd risico op overlijden door alle oorzaken bij vrouwelijke drinkers die 25 of meer gram per dag drinken en bij mannelijke drinkers die 45 of meer gram per dag drinken.

Zhao, J., Stockwell, T., Naimi, T. et al. Association Between Daily Alcohol Intake and Risk of All-Cause Mortality; a Systematic Review and Meta-analyses. JAMA Netwerk Open 6 (2023) 3, e236185.
http://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2023.6185

Bron: jamanetwork.com.

Laatste nieuws