NL EN
DONEER NU!

FAS Stichting Nederland bestaat 15 jaar

23 september 2017

Vandaag bestaat de FAS Stichting Nederland precies 15 jaar. Naar aanleiding daarvan een gesprek met Martha Krijgsheld en Diane Black, oprichters van deze stichting.

Zij gaan in op hun eigen pleegkinderen met het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) en hoe zij elkaar daardoor leerden kennen. Martha: "We hebben heel erg veel samen koffie gedronken en na een jaar was het zo ver: we hadden visie ontwikkeld, een organisatievorm uitgezocht, gelden bijeen gesprokkeld. Op 23 september 2002 zaten we bij de notaris."

Sindsdien is er veel gebeurd, maar de beleidsvoornemens, de visie is ongewijzigd gebleven. Het bestuur is flink uitgebreid, er is een groep vrijwillige voorlichters actief. Hoogtepunten waren, aldus Martha, de bouw van een goede website met onafhankelijke, betrouwbare, wetenschappelijk onderbouwde informatie. En de realisatie van het eerste echt goede boek over FAS in het Nederlands: Omgaan met FASD, informatie, tips en herkenning, geschreven door Ilona Broekhuizen-Verschuren, nog altijd een bestseller en hoog gewaardeerd door alle lezers. Diane noemt bovendien als hoogtepunt het eerste Europese congres over FAS in Kerkrade.

Martha zal zich ook in de toekomst met veel enthousiasme inzetten voor de FAS Stichting Nederland. "Het feit dat ik een paar jaar geleden hiervoor geridderd ben helpt hier natuurlijk ook een beetje aan mee!"
Diane blijft betrokken bij de FAS Stichting Nederland, maar haar hoofdtaken liggen nu binnen de EUFASD, het Europese samenwerkingsverband. "Landen met elkaar verbinden, kennis met elkaar delen. Het Europarlement neemt veel beslissingen o.a. over het alcoholbeleid dat geldig is in alle EU landen. Daar blijf ik de komende jaren mee bezig!"

Bron: fasstichting.nl.

Laatste nieuws