NL EN
DONEER NU!

SWOV: “Voer alcoholfuik weer in”

6 december 2022

De politie moet de alcoholfuik weer invoeren om drankrijders aan te pakken. Dat is effectiever dan het verhogen van straffen, hetgeen de VVD voorstelt. Dat zegt Saskia de Craen van de Stichting Wetenschappelijk Instituut voor Verkeersveiligheid (SWOV) vandaag in het Algemeen Dagblad.

"Alcoholongevallen verminderen met 17% procent wanneer er regelmatig alcoholcontroles worden ingezet", verklaart De Craen op basis van meerdere wetenschappelijke studies. "In Australië, waar de politie echt heel veel mensen langs de kant zet, nam het aantal alcoholongevallen zelfs af met 22%."

Volgens De Craen is de verkeershandhaving op alcohol de laatste jaren ‘enorm afgenomen’. De Craen: "De politie geeft aan geen grootschalige alcoholcontroles meer uit te voeren, omdat die binnen een kwartier via social media achterhaald zijn." Maar daar zou de politie zich volgens de SWOV-expert niet door moeten laten ontmoedigen. “Als vrienden elkaar gaan appen om te waarschuwen, heb je juist daar de voorlichting waar je hem wilt hebben."

Handhaving zal kroeggangers ertoe aanzetten hun vervoer een volgende keer goed te regelen, betoogt De Craen. "Bij verkeershandhaving gaat het niet alleen om boeven pakken, maar juist om potentiële boeven het idee te geven: ik zou gepakt kunnen worden."

Bron: ad.nl.

Laatste nieuws