NL EN
DONEER NU!

Europese Commissie zoekt uitweg uit impasse rond etiketteringsvoorstellen

26 september 2018

Europese Commissie zoekt uitweg uit impasse rond etiketteringsvoorstellen De Europese Commissie dringt aan op een "quick fix" -oplossing voor de impasse rond de etiketteringsvoorstellen van de alcoholbranche. Ambtelijk zoekt men naar wegen om e.e.a. afgehandeld te hebben voordat deze Commissie geen mandaat meer heeft.

In maart 2018 presenteerde de alcoholindustrie haar zelfreguleringsvoorstel over etikettering, met de nadruk op wat zo mooi heet "flexibiliteit" voor wijn, bier, gedistilleerd en cider. Wat het inhoudt is dat alcoholfabrikanten zelf kunnen bepalen of ze informatie op het etiket plaatsen of online beschikbaar stellen (of beide). Er is geen uniforme, industriebrede oplossing bereikt.

"We onderzoeken manieren om snel een regeling te hebben tijdens ons mandaat [...] zodat er op zijn minst calorieën op het etiket worden vermeld," laat een EU-functionaris weten. “Maar ik weet echt niet hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen”, gaf de ambtenaar toe. Op de vraag of de Commissie overweegt om over te stappen van het zelfreguleringssysteem naar specifieke wetgeving, antwoordde de ambtenaar: "Wetgeving zou 6-7 maanden kunnen duren en het zou moeilijk zijn om dat te realiseren.”

Gezondheidscommissaris Andriukaitis (foto) heeft enige tijd terug al zijn teleurstelling uitgesproken over het voorstel van de sector en gezegd dat het "onsamenhangend" is. “De beoordeling van onze advocaten bevestigt dat er enkele juridische problemen zijn met het voorstel", liet een EU-woordvoerder eerder deze maand weten aan EURACTIV.

Bron: euractiv.com.

Laatste nieuws