NL EN
DONEER NU!

Noors pensioenfonds stopt met aandelen alcohol

28 mei 2019

KLP, het grootste pensioenfonds van Noorwegen met een beheerd vermogen van $80 miljard dollar, belegt niet langer in aandelen van alcoholproducenten en gokbedrijven. Als een eerste stap verkocht KLP onlangs aandelen en obligaties in dergelijke bedrijven ter waarde van ongeveer $320 miljoen.

Het gaat om bedrijven die meer dan 5% van de inkomsten uit de productie van alcohol en gokken halen. De beslissing omvat ongeveer 40 bedrijven die alcohol produceren, waaronder Diageo, Carlsberg en Heineken, en ongeveer 50 bedrijven in gaming, waaronder Norwegian Arcus en Gaming Innovation Group. De investeringen van KLP in deze twee sectoren waren NOK 3 miljard.

Aan de basis van de beslissing van het fonds ligt de mogelijke “afhankelijkheid van alcohol of gokken en de negatieve effecten daarvan voor mensen en hun familie, net als de kosten voor de samenleving”, aldus topman Sverre Thornes. Verder wil het Noorse pensioenfonds "bijdragen aan een positieve en duurzame wereld". Eerder zette de belegger al porno op een zwarte beleggingslijst.

Bronnen: klp.no en faz.net.

Laatste nieuws