NL EN
DONEER NU!

Alcoholgebruik en dementie; resultaten van een groot Zuid-Koreaans onderzoek

6 februari 2023

Uit een nieuw Zuid-Koreaans onderzoek, gepubliceerd in JAMA Neurology, blijkt dat mensen die zo’n 1 tot 2 glazen alcohol per dag consumeren, minder kans hebben op dementie dan geheelonthouders. Zware drinkers (meer dan 2 glazen per dag) hebben een verhoogde kans. Maar de geheelonthouders blijken bij nadere analyse meestal ouder, uit lagere sociaal-economische klassen en mogelijk 'sick quitters'.

De auteurs keken naar het verband tussen alcoholconsumptie en nieuwe diagnoses van dementie. Zij analyseerden de dossiers van bijna 4 miljoen mensen met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Dossiers van personen met kanker en reeds vastgestelde dementie sloten ze uit.

Over een periode van ongeveer 6 jaar ontwikkelden ruim 100.000 deelnemers dementie, van wie bijna 80.000 de ziekte van Alzheimer; de overigen vasculaire dementie.

In vergelijking met geheelonthouders hadden de lichte en matige drinkers minder vaak dementie. Zware drinkers hadden 8% meer kans op dementie dan geheelonthouders. Degenen die eerst zwaar dronken, maar matig gingen drinken verlaagden daarmee het risico op dementie. Hetzelfde gold voor het 'initiëren van licht drinken'.

Probleem bij deze studie is dat de groep geheelonthouders gemiddeld ouder was en uit lagere sociaal-economische klassen kwam. Bovendien zaten er in de groep geheelonthouders mogelijk ook mensen die om gezondheidsredenen gestopt waren met drinken. De auteurs geven toe dat het 'sick quitter'-effect zou kunnen leiden tot een andere onderzoeksuitkomst.

K.H. Jeon, K. Han, S.-M. Jeong et al. Changes in Alcohol Consumption and Risk of Dementia in a Nationwide Cohort in South Korea. JAMA Neurology 6 (2023) 2:e2254771 doi:10.1001/jamanetworkopen.2022.54771

Bron: jamanetwork.com.

Laatste nieuws