NL EN
DONEER NU!

Resultaten NOS-onderzoek naar handhaving DHW18+

16 december 2013

Resultaten NOS-onderzoek naar handhaving DHW18+ Ongeveer eenderde van de gemeenten gaat nog niet meteen per 1 januari in het uitgaansleven controleren of de verhoging van de alcoholleeftijd wordt nageleefd. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS onder bijna de helft van alle gemeenten. De meeste gemeenten gaan wel later in 2014 handhaven, variërend van ergens in januari tot halverwege het jaar. Meer dan de helft doet dat dan zonder boetes. Daarnaast gaan tientallen gemeenten helemaal niet controleren.

Koninklijke Horeca Nederland noemt het de wereld op zijn kop als gemeenten het rijksbeleid niet ten volle uitvoeren. Ook het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, vindt het onbegrijpelijk dat gemeenten niet direct handhaven. "Ze zijn vanaf begin 2013 al verantwoordelijk voor de controle op alcoholverstrekking, dus ze hebben ruim de tijd gehad om hierover na te denken en toezichthouders aan te stellen. De wet gaat gewoon in op 1 januari en niet een dag later. Zo gaan we dezelfde troebele handhaving krijgen als we bij het rookbeleid in cafés hebben gezien."

Staatssecretaris Van Rijn toont begrip voor de houding van de gemeenten, maar dat begrip heeft zijn grenzen: "Ik kan me voorstellen dat nog niet alle gemeenten hun beleid tot in de puntjes hebben aangepast op de nieuwe wet", zegt hij. "In ieder geval kan het nooit zo zijn dat gemeentebesturen er bewust voor kiezen om de wet niet te handhaven. Dan hebben ze heel wat uit te leggen aan de gemeenteraad en straks in maart aan de kiezer. Gemeenten die de wet niet uitvoeren, zal ik daarop aanspreken."

Bron: nos.nl.

Laatste nieuws