NL EN
DONEER NU!

7 op 10 Belgen wil leeftijdsgrens om alcohol te kopen naar 18 jaar

14 juli 2022

7 op 10 Belgen is voorstander om de wettelijke aankoopleeftijd voor alle alcoholhoudende dranken naar 18 jaar te brengen. Dat blijkt uit een Ipsos-studie die dit jaar werd uitgevoerd onder meer dan 1.600 Belgen.

Volgens de voorstanders zijn de belangrijkste redenen om de alcoholleeftijdsgrens te verhogen tot 18 jaar de bescherming (50%) en gezondheid (32%) van jonge mensen. Van degenen die geen voorstander zijn noemt 40% een gebrek aan vertrouwen in de impact van de wetgeving en een gebrek aan handhaving.

België is een van de weinige EU-lidstaten waar de alcoholleeftijdsgrens nog onder de 18 jaar is.

"Overmatig alcoholgebruik op jonge leeftijd kan een onomkeerbaar effect hebben op de hersenen en leiden tot blijvende schade, door verstoring de manier waarop hersenverbindingen tot stand komen, het leervermogen en het geheugen, en kunnen het risico op alcoholmisbruik later in het leven verhogen", zegt professor Guido Van Hal (Universiteit Antwerpen). "Het leidt ook tot sociale problemen, risicovol gedrag, problemen op school, enz."

"Onze hele alcoholcultuur moet veranderen", zegt Katleen Peleman van het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD).

Bronnen: nieuwsblad.be en dhnet.be.

Laatste nieuws