NL EN
DONEER NU!

Cijfers over naleving leeftijdsgrenzen geven geen goed beeld beschikbaarheid

11 april 2013

Cijfers over naleving leeftijdsgrenzen geven geen goed beeld beschikbaarheid Recent verscheen in de Journal of Studies on Alcohol and Drugs een opzienbarend onderzoek van Dr. Joris van Hoof c.s. van de Universiteit Twente over de effectiviteit van leeftijdscontrole bij de verkoop van alcohol en tabak. Uit hun studie blijkt dat nalevingspercentages een onjuist beeld geven van de effectiviteit van leeftijdscontrole en de beschikbaarheid van alcohol voor kinderen.

Terwijl de naleving van de alcoholleeftijdsgrenzen in supermarkten in 10 jaar is verdubbeld tot ca. 35%, blijken jonge mystery-shoppers er gemiddeld in minder dan 10 minuten in te slagen alcohol te kopen. Zelfs de minst bedreven 14 en 15-jarigen slaagden in maximaal drie pogingen (wat binnen een half uur mogelijk bleek).

Uit het onderzoek blijkt dat jongeren bewust hun kennis inzetten en naar winkels gaan waar zij denken of weten te kunnen slagen. Het onderzoek verklaart daarmee voor het eerst hoe het kan dat kinderen vrijwel overal aangeven gemakkelijk alcohol te kunnen kopen. De slagingskans zal pas drastisch afnemen als de leeftijdscontrole nabij de 100% komt te liggen.

hoof-jsad.pdfhoof-jsad.pdf (142 kB)

Laatste nieuws