NL EN
DONEER NU!

Hoe meer alcohol je drinkt, hoe hoger de kans op ontwikkelen alcoholstoornis en overlijden daaraan

7 maart 2024

Er is een positief verband tussen alcoholgebruik, het krijgen van een alcoholstoornis en het overlijden daaraan. Dat blijkt uit een literatuuronderzoek, verschenen in Addiction.

De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van de Toronto’s Campbell Family Mental Health Research Institute en de Universiteit van Heidelberg. In totaal werden 10 onderzoeken nader geanalyseerd, evenals twee databestanden uit de Verenigde Staten.

Uit de studie blijkt dat hogere niveaus van alcoholgebruik het risico op het ontwikkelen van of overlijden aan een alcoholstoornis exponentieel vergroten. Bij een gemiddelde consumptie van 20 gram per dag (een halve liter pils) is het risico op het ontwikkelen van een alcoholstoornis bijna driemaal zo groot als dat van huidige niet-drinkers, en is het risico om te overlijden aan een alcoholstoornis het dubbele van dat van huidige niet-drinkers. Bij een gemiddelde consumptie van vier standaardglazen alcohol per dag was het risico op het ontwikkelen van een alcoholstoornis verzevenvoudigd en het risico om te overlijden aan zo’n stoornis verviervoudigd vergeleken met de huidige niet-drinkers.

Carr, T., Kilian, C., Llamosas-Falcon, L. et al. The risk relationships between alcohol consumption, alcohol use disorder and alcohol use disorder mortality; a systematic review and meta-analysis. Addiction (2024) 7 March. https://doi.org/10.1111/add.1645

Bron: wiley.com.

Laatste nieuws