NL EN
DONEER NU!

Vaker intrekken vergunning na ‘slecht levensgedrag’

20 oktober 2018

Vaker intrekken vergunning na ‘slecht levensgedrag’ Cafébazen moeten in hun privéleven op hun tellen passen. Burgemeesters trekken in toenemende mate horecavergunningen in wegens ‘slecht levensgedrag’ van de leidinggevenden.

Zij maken gebruik van een oud artikel in de Drank- en Horecawet. Dat wetsartikel werd tot 2010 nauwelijks gebruikt. Sindsdien gaat het om 100 tot 150 keer per jaar. Ook bij de Raad van State is een toenemend aantal geschillen over ‘slecht levensgedrag’ te zien. Tussen 1990 en 2008 13 zaken, nu alleen al in 2018 10 zaken.

Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) leggen burgemeesters het begrip ‘slecht levensgedrag’ ook steeds ruimer uit. Ze betrekken steeds meer feiten bij hun oordeel. De oordeelsvorming blijft, volgens KHN, niet beperkt tot het bedrijf, ook wat je privé uitspookt, telt mee. Denk aan een boete voor wildplassen, een uit de hand gelopen echtelijke ruzie of een boze ex-werknemer die een brief schrijft aan de gemeente waarin hij je zwartmaakt.

In combinatie met de steeds grotere databases van de overheid en de wet Bibob, blijkt dat zeer nadelig voor ondernemers, aldus KHN. Door de Wet Bibob krijgt de burgemeester eerder en meer informatie over gedragingen die misschien niet helemaal koosjer zijn.

Bronnen: gelderlander.nl, omroepgelderland.nl en missethoreca.nl.

Laatste nieuws