NL EN
DONEER NU!

Ook beperkte prenatale blootstelling aan alcohol vertraagt hersenontwikkeling

25 november 2022

Blootstelling aan alcohol vóór de geboorte vertraagt de hersenontwikkeling, zelfs als de moeder kleine hoeveelheden drinkt. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van een groep wetenschappers van de Medische Universiteit in Wenen, waarvan de resultaten volgende week worden gepresenteerd op de jaarbijeenkomst van de Radiological Society of North America (RSNA). Scientias sprak Patric Kienast, een van de onderzoekers.

Voor de studie analyseerden Gregor Kasprian en zijn medeonderzoekers met behulp van hersenscans het brein van 24 foetussen die gedurende de zwangerschap waren blootgesteld aan alcohol. De moeders waren ten tijde van de MRI tussen de 22 en 36 weken zwanger. Zij dronken tussen de één en 14 glazen alcohol gemiddeld per week.

De bevindingen duiden erop dat zelfs kleine beetjes alcohol tijdens de zwangerschap de hersenstructuur van de baby veranderen en de hersenontwikkeling vertragen. Kienast: "Onze prenatale scans [tonen] duidelijke structurele veranderingen aan in het foetale brein, zelfs bij moeders die minder dan één drankje per week hadden geconsumeerd."

De onderzoekers vonden de grootste veranderingen in de zogenoemde temporale kwabben en de superieure temporale sulcus (STS). De STS heeft grote invloed op de taalontwikkeling tijdens de kindertijd. Kienast: "Daarnaast heeft alcohol invloed op verschillende hersenstructuren, zoals de zona periventricularis (de geboorteplaats van neuronen) en de corpus callosum (de grootste verbinding tussen de twee hersenhelften)."

Bron: scientias.nl.

De studie is nog niet gepubliceerd.

Laatste nieuws