NL EN
DONEER NU!

Gaat alcoholleeftijd Letland alleen omhoog voor sterke drank?

7 mei 2024

Er zijn leden van het Letse parlement die de leeftijdsgrens voor zwak-alcoholhoudende dranken op 18 jaar willen houden. Dit betekent dat de voorgestelde leeftijdsgrensverhoging naar 20 jaar in Letland uitsluitend nog betrekking zal hebben op sterke drank.

Vorige week is de tweede lezing van de voorgestelde wijziging van de Alcoholwet, waarin is opgenomen een voorstel de alcoholleeftijd voor alle alcoholhoudende dranken op te hogen naar 20 jaar, uitgesteld. Andris Bērziņš, voorzitter van Saeima’s Comité voor Sociale en Werkgelegenheidsaangelegenheden, heeft laten weten dat sommige Kamerleden van de coalitie en mogelijk zelfs enige leden van de oppositie, zullen komen met voorstellen om bier, cider en wijn uit te sluiten van de lijst van alcoholhoudende dranken waarvoor de nieuwe leeftijdsgrens zal gaan gelden.

Bērziņš zei dat hij dit voorstel niet steunt, omdat een uitzondering voor dranken met een lager alcoholgehalte niet in lijn is met de onlangs aangenomen regelgeving van de Saeima m.b.t. tabaksproducten. Die leeftijdsgrens zal vanaf 2025 20 jaar zijn.

Er wordt ook verwacht dat de gedistilleerdbranche zo’n uitzondering zal beschouwen als een poging om de concurrentie te vervalsen. Bedrijven kunnen dan tegen de regelgeving in beroep gaan bij het Constitutionele Hof van Letland.

Bron: bnn-news.com.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl