NL EN
DONEER NU!

Meer alcoholverkeersslachtoffers, minder controle

17 januari 2024

Meer alcoholverkeersslachtoffers, minder controle Vandaag maakte VeiligheidNL bekend dat het aantal SEH-bezoeken na ongevallen met alcohol significant is gestegen. Een aanzienlijk deel betreft verkeersongevallen. Dat wetende vindt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) het opvallend dat het aantal alcoholfuiken al jaren daalt.

Saskia de Craen van de SWOV geeft aan 'een sterk vermoeden' te hebben dat het toegenomen aantal slachtoffers vanwege beschonken bestuurders te maken heeft met het afnemende aantal alcoholfuiken. Dat er veel minder wordt ingezet op dit soort controles, bevestigt de politie aan EenVandaag. Zo waren er in 2013 in totaal 5.431 alcoholfuiken met minimaal twee agenten, 10 jaar later waren het er nog maar 1.317.

Deze manier van controleren is namelijk achterhaald, verklaart portefeuillehouder verkeer bij de Nationale Politie Willybert Oor de afname. "Het heeft geen zin meer om een grote alcoholfuik neer te zetten. Mensen waarschuwen elkaar via social media en die fuik is dan binnen enkele minuten kapot."

De politie controleert volgens hem daarom nu meer 'informatiegestuurd'. "Dus wanneer we weten dat ergens een festival is, of wanneer de sportclubs leeglopen. Op dat soort momenten controleren we. En bij aanrijdingen geldt natuurlijk: botsen is blazen."

Het terugbrengen van het aantal alcoholfuiken vindt De Craen jammer. "Wij geloven dat ze wel degelijk belangrijk zijn. Bij verkeershandhaving is het niet zo belangrijk hoeveel mensen je van de weg haalt, het gaat vooral om de preventieve werking." Dat zo'n controle snel 'uitlekt', is volgens haar niet zo erg: "Via social media kan je juist de doelgroep bereiken die je in dit geval wil bereiken."

Momenteel wordt de pakkans laag ingeschat. Volgens 78% van de deelnemers aan het opiniepanel van EenVandaag is de kans op een alcoholcontrole klein.

Bron: avrotros.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl