NL EN
Steun het werk van STAP!

Niet-drinkers: motieven van invloed op sterfterisico

19 juli 2013

Niet-drinkers: motieven van invloed op sterfterisico Het idee dat niet-drinkers een hoger sterfterisico hebben dan lichte drinkers omdat ze geen alcohol gebruiken blijkt niet op te gaan. Uit onderzoek van Prof. Richard Rogers van de Universiteit van Colorado Boulder, samen met collega’s van de Universiteit van Colorado Denver, blijkt dat de motieven om niet te drinken van invloed zijn op de individuele sterfterisico’s. De studie is vorige maand gepubliceerd in Population Research and Policy Review.

In het verleden hebben onderzoekers verondersteld dat de verhoogde sterfte onder niet-drinkers toegeschreven kan worden aan het feit dat licht alcoholgebruik – minder dan één glas alcoholhoudende drank gemiddeld per dag – tegen bepaalde ziekten zou beschermen of het stress-niveau zou verlagen. Rogers c.s. hebben nu nader onderzoek gedaan naar de groep niet-drinkers in de National Health Interview Survey, waarin de gegevens zijn opgenomen van meer dan 41.000 Amerikanen.

Niet-drinkers blijken bij nadere beschouwing een hele heterogene groep te zijn, met verschillende motieven om geen alcohol te gebruiken. En dat blijkt invloed te hebben op hun sterfterisico. Niet-drinkers die gedurende heel hun leven niet meer dan 12 glazen alcohol hebben gedronken en die primair niet-drinken om godsdienstige of principiële redenen, omdat ze zo zijn opgevoed of omdat ze alcohol niet lekker vinden hebben dezelfde sterfterisico’s als lichte drinkers. Ex-drinkers binnen de groep niet-drinkers hebben de hoogste sterfterisico’s. Ex-drinkers die gestopt zijn vanwege alcoholproblemen hebben zelfs een 38% hoger sterfterisico dan lichte drinkers.

Bron: colorado.edu.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl