NL EN
Steun het werk van STAP!

Australische tiener overleden na drinken van wodka met 95% alcohol

17 november 2014

Australische tiener overleden na drinken van wodka met 95% alcohol De Australische tiener Nicole Bicknell is overleden nadat zij op haar 18e verjaardag een aantal shotjes extreem sterke wodka dronk. Haar familie wil er nu voor zorgen dat er een verbod komt op het verkopen van het drankje waaraan de tiener overleed.

De 18-jarige Nicole nam op haar verjaardag 'slechts' een paar shotjes van een Poolse wodka met een extreem hoog alcoholpercentage: 95%. Een paar uur na het drinken van de wodka, overleed het meisje. Het duurt nog zo'n vijf weken totdat de definitieve doodsoorzaak bekend is, maar de familie van Nicole weet het zeker: Nicole is overleden door het drankje met een absurd hoog alcoholpercentage.

Sandra van Ginneken, adviseur Drank- en Horecawet van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, laat weten dat dranken met een hoger alcoholpercentage dan 81% in Nederland gelukkig niet verkocht mogen worden. Van Ginneken: “Dat staat niet geregeld in de Drank- en Horecawet, wat je zou verwachten, maar in de Verordening Benaming Gedistilleerde en Zwak Gedistilleerde Dranken Productschap Dranken 2009. In artikel 17 van die Verordening staat (kort gezegd) dat het verboden is gedistilleerde dranken met een alcoholpercentage boven de 81% ten behoeve voor consumentengebruik op de Nederlandse markt aan te bieden, te verkopen of af te leveren”.

Bron eerste 2 alinea’s: metronieuws.nl.

verordening_benaming_gedistilleerde_en_zwak_gedistilleerde_dranken_productschap_dranken_2009.pdfverordening_benaming_gedistilleerde_en_zwak_gedistilleerde_dranken_productschap_dranken_2009.pdf (832 kB)

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl