NL EN
DONEER NU!

Hogere geregistreerde sterfte aan alcoholverslaving door automatisch coderen

1 november 2017

Hogere geregistreerde sterfte aan alcoholverslaving door automatisch coderen In 2013 is het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) overgegaan op het automatisch coderen van doodsoorzaken. Eén van de gevolgen is dat alcoholverslaving en andere risicofactoren veel vaker als doodsoorzaak worden geregistreerd.

Door het automatisch coderen, is bijna eenderde van de doodsoorzaken veranderd. Alcoholverslaving, dementie en een hoog cholesterolgehalte worden veel vaker geregistreerd, terwijl longontsteking flink zakt in de statistieken.

De automatische codering werd vier jaar geleden ingevoerd om de registratie van doodsoorzaken betrouwbaarder te maken en de vergelijking tussen landen te verbeteren. Daarbij worden de richtlijnen gebruikt van Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Het nieuwe computerprogramma gaat uit van de laatste inzichten en maakt andere keuzen. "Als een demente oudere overlijdt aan een longontsteking, dan werd vroeger de longontsteking genoteerd als doodsoorzaak, maar de computer kiest nu voor dementie", verduidelijkt Peter Harteloh, arts-onderzoeker bij het CBS.

Een tweede verandering: risicofactoren worden veel vaker als doodsoorzaak geselecteerd: bij de alcoholverslaafde patiënt die overlijdt aan een maagbloeding zal de computer nu alcoholgebruik als doodsoorzaak selecteren, bij een patiënt met een hersenbloeding diens hoge bloeddruk. Ook vetzucht en een hoog cholesterolgehalte scoren opeens in de statistieken.

Door de overgang op automatisch coderen is de sterfte aan alcoholverslaving met 113% toegenomen.

Bronnen: volkskrant.nl en ntvg.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl