NL EN
DONEER NU!

Hoogleraar: “Puberbrein werkt nou eenmaal anders”

26 januari 2017

Hoogleraar: “Puberbrein werkt nou eenmaal anders” "We moeten het puberbrein beter gaan begrijpen", zegt Eveline Crone. Ze is hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Leiden en schreef een boek over het puberbrein. "Mensen beginnen vaak in hun adolescentie, dus tussen de 10 en de 20, met roken en drinken. En dat doen ze om andere redenen dan volwassenen."

"Pubers zijn gevoeliger voor beloningen, dat is te zien in hun emotiecentrum in de hersenen, en daardoor gaan ze drinken." De beloning die ze krijgen is dan niet alleen een lekker drankje. "Het gaat vaak om een sociale status die ze ermee krijgen, in een groep vrienden bijvoorbeeld." Adolescenten die drinken, gaan ook eerder roken, blijkt uit onderzoek. "Het zijn allebei vormen van sensatie en spanning opzoeken."

Vraag een willekeurige puber wat de negatieve gevolgen zijn van roken of drinken, en ze kunnen het je zó oplepelen. Het weerhoudt ze er alleen niet van te gaan drinken en te roken." Met hun brein, dat nog volop in ontwikkeling is, denken jongeren heel sterk: dat overkomt mij niet. "Ze weten dat ze van roken longkanker kunnen krijgen, maar zijn ervan overtuigd dat dat hen niet gebeurt", zegt Crone. "Zo zitten hun hersenen nou eenmaal in elkaar."

En daarom zouden campagnemakers iets meer moeten kijken naar het puberbrein, zegt Crone. "Onderzoeken laten ons zien dat jongeren vooral gevoelig zijn voor andere jongeren. Keuren leeftijdsgenoten iets af, dan doen zij het ook minder. Keuren ze roken of drinken goed, dan doen jongeren het eerder. Als we die kennis gebruiken voor campagnes en maatregelen, kunnen we meer jongeren van de drank en sigaretten afhouden."

Bron: rtlnieuws.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl