NL EN
DONEER NU!

Reacties op conclusies RIVM-rapport

17 januari 2024

In de media staan diverse reacties van experts op de doorrekening door het RIVM-rapport van de afspraken in het kader van het Nationaal Preventie Akkoord (NPA) gericht op minder problematisch alcoholgebruik in 2040. Daaruit spreekt bezorgdheid. Ondertussen komt de alcoholbranche met een positief persbericht met de boodschap dat het NPA op koers ligt.

De Samenwerkende Gezondheidsfondsen, die het akkoord in 2018 mede ondertekenden, zijn bezorgd dat met de huidige maatregelen de ziektelast in Nederland alleen maar toeneemt. Nu al zijn roken, drinken en overgewicht verantwoordelijk voor 35.000 doden en 9 miljard aan zorguitgaven per jaar. „Als we niet vol inzetten op preventie neemt de druk op de zorg niet af en is dit op termijn zeer nadelig voor onze economie”, schrijven ze in een gezamenlijke reactie op het RIVM-rapport. „Een vitale economie is afhankelijk van gezonde Nederlanders.”

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP vindt dat er nog genoeg kan worden gedaan om wél iets voor elkaar te krijgen. Dat begint ermee om mensen op de risico’s van alcohol te wijzen. "Je kunt er kanker door krijgen. Op etiketten zou daar een goede waarschuwing voor moeten komen. Hopelijk komt er dan meer draagvlak om maatregelen te treffen", stelt hij in het AD. Hij noemt ook het verder verhogen van de prijs, op zijn minst een verbod op alle online reclames en betere handhaving van de regels rond alcoholverkoop aan jongeren.

Jochen Mierau, hoogleraar economie van de volksgezondheid aan de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG, vindt dat opeenvolgende kabinetten laks zijn omgegaan met preventie. Ongezonde keuzes moeten duurder worden. Ter illustratie stuurt Mierau naar de Volkskrant een foto van een krantenadvertentie uit het jaar 1999 door, met daarop een krat bier voor 9 gulden en 36 cent (circa 4,25 euro). Een tweede doorgestuurde foto van Mierau toont het prijskaartje van een krat bier bij een recent bezoek aan de supermarkt: 5 euro en 79 cent. "Daar zijn dus al die jaren inflatie overheen gegaan. Nog steeds zijn de goedkoopste ongezonde producten zeer goedkoop."

Van de zijde van de alcoholbranche verscheen een persbericht met de boodschap dat het NPA op koers ligt en de alcoholconsumptie daalt. De branche ziet dan ook geen aanleiding voor aanvullende maatregelen. De branche geeft toe dat voor het tegengaan van drinken onder de 18 jaar wel extra inspanningen nodig zijn.

Bronnen: nrc.nl, ad.nl, volkskrant.nl en stiva.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl