NL EN
DONEER NU!

Rechtszaken over hoge horecapilsprijzen

22 april 2021

Voor een deel van de tienduizenden café- en restaurantbazen in Nederland zijn de brouwers (Heineken, Grolsch, AB InBev en Bavaria) meer dan alleen bierleveranciers: ze zijn ook hun huurbaas. Ze zijn eigenaar van de panden of tussenhuurder (brouwer huurt van de eigenaar en verhuurt door aan de horeca).

Wie huurt van een brouwer, betaalt meer voor zijn bier. Of beter: krijgt niet de kortingen die brouwers aan anderen uitdelen. Want over die kortingen wordt individueel onderhandeld.
Ondernemers die huren van een brouwer zijn bijna altijd verplicht om het bier van de huurbaas te kopen en te tappen – het zogeheten afnamebeding. Juist dat afnamebeding ondermijnt de onderhandelingspositie van horeca-ondernemers die hun pand van een brouwer huren, concludeerde ook de Autoriteit Consument en Markt in 2013.

Maar het grootste pijnpunt blijft de pilsprijs. De vaste prijs van ‘kelderbier’ ligt nu zo tussen de 3,10 en 3,50 euro per liter, afhankelijk van het merk. Terwijl 1 liter bier in de supermarkt nog geen 2,50 euro kost.

Recent zijn een kort geding en een rechtszaak over deze kwestie aangespannen. De rechtbank in Arnhem oordeelde echter in maart dat een geschil over bierprijzen zich niet leent voor een kort geding. Khalid Oubaha, een grote horeca-ondernemer in Oost-Nederland, bond recent ook juridisch de strijd aan met een van de grote brouwers – Grolsch in zijn geval. Oubaha’s stelling: de ‘misgelopen’ korting is eigenlijk verkapte huur. Hij probeerde een lagere huurprijs af te dwingen. Oubaha verloor zijn rechtszaak, maar is in hoger beroep gegaan.

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBGEL:2021:1197

Bron: nrc.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl