NL EN
DONEER NU!

Alcoholalliantie bundelt krachten in strijd tegen drankmisbruik

15 februari 2018

Zo'n elf organisaties uit de gezondheidszorg willen onder de naam Alcoholalliantie meedoen aan de besprekingen over het Nationaal Preventieakkoord. In dat akkoord wil het kabinet afspraken vastleggen met onder meer gemeenten, bedrijven en sportverenigingen over het terugdringen van roken, overgewicht en alcoholgebruik.

Tot de elf behoren verslavingszorginstelling Jellinek en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. Zij vinden dat de overheid nu te weinig doet om alcoholmisbruik terug te dringen. "Stop met die reclame, stop met sponsoring, stop met hele goedkope aanbiedingen van alcohol en zorg ervoor dat er niet nog meer verkoopplaatsen komen", zei directeur Van Dalen van STAP bij Nieuws en Co op NPO Radio1. De organisaties stelden al in 2016 samen het Alcoholmanifest op. Daarin staan redenen waarom alcoholgebruik moet worden teruggedrongen en tien aanbevelingen voor de overheid om dat te bereiken.

De deelnemers aan de Alcoholalliantie zien de Alliantie Nederland Rookvrij als voorbeeld. Sommige leden van de rookalliantie doen mee aan de aangifte tegen de tabaksindustrie, die opzettelijk schade zou toebrengen aan de gezondheid van mensen. Ook de Alcoholalliantie sluit een stap naar de rechter op den duur niet uit.

"Dat is ook in Frankrijk al gebeurd, omdat alcohol zo schadelijk is voor het ongeboren kind", zegt Van Dalen. "Dat leidde tot een verplichte vermelding van een waarschuwing op de flesjes in Frankrijk." De Alcoholalliantie wil dat ook in Nederland informatie op de producten komt over de gevolgen van alcoholgebruik in het verkeer en voor de gezondheid.

In gesprekken over het Nationaal Preventieakkoord zijn maatregelen die de Alcoholalliantie bepleit al op tafel gekomen. Staatssecretaris Paul Blokhuis vindt het nog te vroeg om te zeggen welke maatregelen in het akkoord worden opgenomen.

Bron: nos.nl.

Alcoholalliantie bundelt krachten in strijd tegen drankmisbruik

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl