NL EN
DONEER NU!

Reacties op toename ziekenhuisopnames jongeren als gevolg van alcoholgebruik

8 maart 2016

Vandaag werd bekend dat het aantal ziekenhuisopnames van jongeren als gevolg van alcoholgebruik vorig jaar met 19% is toegenomen tot 931.

"Het werkelijke aantal kinderen met een hoog alcoholpromillage ligt waarschijnlijk veel hoger", zegt Nico van der Lely, werkzaam als kinderarts in het Reinier de Graaf ziekenhuis en oprichter van de alcoholpoli voor jonge comazuipers. Een duidelijke verklaring voor de toename heeft de kinderarts niet. Volgens Van der Lely vormen vooral de mierzoete alcoholhoudende dranken een probleem: "Het gaat mis bij die zoete troep. Goldstrike, bijvoorbeeld, een drankje met goudglitters. Dat vindt de jeugd super stoer. Ze drinken het op een lege maag en na een paar glazen vallen ze om." Om het aantal alcoholintoxicaties onder minderjarigen terug te dringen is het noodzakelijk, zegt Van der Lely, dat de leeftijdsgrens door verstrekkers nauwer wordt nageleefd en dat gemeenten meer controleren.

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, heeft er een hard hoofd in dat dat gebeurt. Het alcoholprobleem wordt niet structureel aangepakt, volgens Van Dalen. "Ik kom langzamerhand tot de conclusie dat de decentralisatie op dit terrein een miskleun is. Het lukt gemeenten niet om hun eigen horeca te controleren." Tegen de NOS zegt Van Dalen: "Gemeenten rommelen maar wat aan, handhaving heeft geen prioriteit. Sterker nog: er is steeds makkelijker aan te komen door blurring, dus dat alcohol bijvoorbeeld ook in andere winkels dan supermarkten of drankwinkels te krijgen is."

Staatssecretaris Martin van Rijn noemt de toename van bijna 20% "absoluut niet goed." Van Rijn: "Alcoholmisbruik moeten we op alle fronten aanpakken. Te beginnen bij ouders en jongeren die hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Hij wil de campagnes tegen alcoholgebruik dan ook sterker richten op jongeren thuis of op school.
Maar de naleving moet ook veel beter. "Gemeenten moeten meer werk maken van controles en verstrekkers moeten de wet naleven."

Bronnen: nrc.nl, nos.nl en nos.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl