NL EN
DONEER NU!

Aandacht voor hoofd-halskanker

20 september 2017

Deze week wordt aandacht gevraagd voor hoofd-halskanker. Want veel mensen kennen de symptomen van hoofd-halskanker niet. Ze controleren het gebied in hun mond, keel en neus onvoldoende op verdachte plekjes. De meeste mensen weten niet eens dat hoofd-halskanker bestaat en jaarlijks in Nederland ongeveer 3.000 mensen treft. Risicofactoren voor deze vorm van kanker zijn roken, alcohol en HPV (humaan papillomavirus).

De Europese vereniging voor hoofd-halskanker (European Head and Neck Society) organiseert jaarlijks de Make Sense-campagne. Dr. prof. Leemans van VUmc is een van de voorzitters van deze vereniging. Leemans: "Via deze campagne wil de vereniging ervoor zorgen dat symptomen van hoofd-halskanker beter worden herkend, zodat patiënten eerder een arts bezoeken en hoofd-halskanker eerder wordt ontdekt en behandeld."

Het advies van Dr. Simone Eerenstein van VUmc is: "Maak een afspraak met de huisarts wanneer langer dan 3 weken sprake is van een van de volgende symptomen: een pijnlijke tong, een niet genezend zweertje of vlekjes in de mond, keelpijn, heesheid, problemen met slikken, een zwelling in de hals of bloed uit de neus."

Bron: zorgkrant.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl